fredag 24 juli 2009

Sju timmars målning idag



På bilden syn mitt lilla upplag av målat virke som väntar på att bli snickrat. Det är otroligt segt och monotont att stå och måla sju timmar, vilket jag gjorde idag. Mannen i huset vägrade att ta längre pauser, så det blev macka till lunch och en snabbfika. Han var som besatt av att få trappan färdig. Under helgen tycker jag att han ska vila, då han börjar jobba på måndag, men själv är han sugen på att börja snickra på staketet...

I morse var jag ute på promenad med fransyskan. Vi försöker att driva upp tempot lite, men det var segt idag, då hon hade ont i ryggen.

Bilder på altan









Golvet är lagt och en trappa blev till idag.

















måndag 20 juli 2009

Måla och åter måla

Att måla långa plank är otroligt monotont. Idag målade jag bara i någon timme. Istället tog jag och äldsta dottern med min mamma på en liten biltur. Som av en händelse hamnade vi i några butiker. Dottern ska på bröllop och behövde en klänning. Till slut (efter mycket provande, mormor och mamma bar fram både det ena och det andra som skulle provas - det blev några skratt då allt inte var så snyggt). Hon kommer att bli så fin, så fin i klänningen hon valde! Vi hade en mycket trevlig eftermiddag om vi förtränger sockerchocken mot slutet...

Ikväll besöktes svägerskans familj. De är nyss hemkomna från Spanien och det var roligt att höra om deras resa. Samtidigt lyckades jag få lite tips om vilka buskar vi kan tänkas sätta runt delar av altanen. Då huset i princip är placerat på en sandbacke blir det en viss höjd till altangolvet på sina ställen (160 cm där det är som högst och 50 cm där det är som minst skillnad). Min förhoppning är att denna höjdskillnad ska döljas något av buskar eller dylikt.
Imorgon är det dags för att måla på den "riktiga färgen" på allt som är grundmålat. Då gäller det att skapa något smart sätt att lägga upp allt målat på (det ständiga bekymret när det regnar titt som tätt).

Senaste bilderna på altan








lördag 18 juli 2009

Senaste nytt

Vi har jobbat bra de här fem dagarna och nu är nästan stommen klar. Det saknas några reglar, så mannen i huset ska åka och fixa det om en stund. Själv har jag målat stolpar, så de är klara för montering. Nästa steg är att måla det blivande staketet.

Sen har jag kittat tre fönster. Varje år glömmer jag bort hur man kittar och lägger till att börja med på alldeles för mycket kitt. Första fönstret tog säkert en halvtimme att göra klart, medan de andra två flöt på bra. De här fönstren kommer man att gå förbi på altanen, så jag vill att de ska se så bra ut som möjligt. Även om jag inser att knappast någon kommer att lägga märke till hur de är kittade (ha, ha).

Igår var hela familjen bjuden till mina föräldrar. Mamma hade gjort potatissallader, äggsallad, grönsallad, grillad korv, kassler och bröd. Det bjöds på vin och sötdricka. Kvällen var helt underbar, ljummen och vindstilla. Flugorna var det enda störande momentet. Tänk att det är så stor skillnad mellan landet och stan, just när det gäller antalet flugor. Här behöver man aldrig tänka på att täcka över maten på grund av flugor (tack och lov!).

Idag har den äldsta dottern lovat att komma och hjälpa mig med diverse småsaker. Dessutom ska min lillasyster dyka upp framåt kvällen. Däremot kommer bästa vännen att åka till Gotland, medan promenadkompisen kommer hem från Frankrike imorgon (äntligen!).

Lite nya bilder på bygget




tisdag 14 juli 2009

Plintar på plats


Här syns det att plinthålen är ett minne blott, numera sitter det plint där ; )
Idag har jag slipat och spacklat tre förnster. Imorgon är det dags att olja in dem. Sen måste jag nog ägna mig lite åt vanligt trädgårdsarbete som gräsklippning om vädret tillåter.


Dagens arbete



Fasaden på framsidan är bytt. Det har målats nedtill där läkten var kapade (på gaveln), och det har börjat reglas upp så smått.

Plinthål i sikte


Japp, så här ser mina så kallade plinthål ut som jag har grävt. Idag såg jag dem för sista gången! Skönt att inte behöva sticka ned armen där något mer...

måndag 13 juli 2009

Läkten avsågade


Mannen i huset sågade bort den nedre delen av läkten på den sidan vi ska ha altanen, eftersom golvet ska ligga tätt mot husväggen. Det ser inte så snyggt ut för tillfället. Lite grundfärg och gul färg så ser det bättre ut snart...


Virkesleverens



Strax före klokcan 10 i förmiddags fick vi virket levererat. Toppenbra!

söndag 12 juli 2009

Imorgon börjar det!

Japp, då var det dags för altanbygge. Imorgon kommer virket och färg ska inhandlas. Första steget blir att byta panel på framsidan av huset där den gamla altanen var.. Först ska virket målas (av mig), sen ska den nuvarande panelen tas bort (av mannen i huset) och den nymålade sättas dit. Därefter ska det plintas för den nya altanen. Spännande, spännande värre blir det. Min ambition är att fotografera allt steg för steg. Hoppas jag kommer ihåg det!

När vi var bortresta var det tydligen värsta regnovädret hemma. Min zinkbalja med växter i, innehöll decemeterhögt vatten, trots att det är flera borrade hål i baljan.... Inte roligt alls. Växterna såg något döda ut. Förhoppningsvis tar de sig igen (om inte alltför mycket nytt regn kommer). Just nu har vi plockat bort de fönster som jag tidigare har skrapat rena från färg. Istället sitter det vacker plats där... Vårt hus ser inte riktigt klokt ut just nu på framsidan, med sina hål i panelen (efter alla el-kontakter, förra ägaren verkade ha en viss böjelse för elkontakter) och med fönstren inplastade. Huset ser verkligen Taikonaktigt ut... Desto roligare blir det när det blir klart, förhoppningsvis.

Lite bilder från Strömstad











Stugan i Strömstad



Nu har vi kommit hem från stugan i Strömstad. Vi hade några häliga dagar med sol, moln, regn och mycket shopping...