torsdag 16 september 2010

Hål på näthinnan

Under hela sommaren har jag haft som blixtar som kommit lite då och då i höger öga. Det är nog stress, tänkte jag först, eller kontaktlinsen som klämmer. Till slut gick jag till optikerna som inte kunde så något fel på mitt öga eller syn, men skickade trots detta en remiss till Ögonmottagningen i Karlskoga. Efter tre veckors väntan var det då dags för ett besök på Ögon. En sköterska undersökte mina ögon, gjorde en synundersökning och droppade bedövningsdroppar i ögonen. Det kändes som att få shampo i ögonen - inte skönt alls! Sedan mättes trycket i ögonen (som var normalt) och så fick jag pupillvidgande droppar. Lite väntan och sedan fick jag träffa en kvinnlig ögonläkare som vägrade ta mig i hand när hon hälsade, eftersom hon hade ont i handen "och inte klarade 100 tryckningar per dag". Den barska läkaren sa att det såg skumt ut i mitt öga, som hon belyste med stark lampa medan jag uppmanades att titta åt alla håll och kanter, och att hon skulle be USÖ titta på mig samma dag eller dagen efter. Samma dag ringde USÖ och jag fick en tid dagen efter.

Den 3/9 kom jag till USÖ:s ögonmottagning och det konstaterades att jag hade hål på näthinnan och måste opereras omedelbart. Läkaren som skulle operera mig heter Guy Shanks och ingav stort förtroende. Han ville operera under lokalbedövning, så att jag skulle kunna hålla huvudet i en viss position efteråt.
Operationen tog en timme och jag kände ingenting och såg ingenting. Jag kunde själv kliva av operationsbordet och gå till sängen, där jag satte mig upp och höll hakan mot bröstet (enligt anvisningar). Första natten fick jag sitta och sova. Dagen efter operationen kollades trycket i ögat, som visade sig vara bra. Vid lunchtid fick jag åka hem, mindre än ett dygn efter operationen. Guy Shanks berättade att han hade åtgärdat hålen i näthinnan med laser, tagit bort 90 % av glaskroppen och fyllt ögat med lustgas. Gasen gör att jag inte kan se, men den ska försvinna av sig självt och synen ska komma tillbaka. Nu fick jag order om att endast sova på vänster sida eller på mage, så att gasen trycker mot näthinnan och inte mot linsen (då riskerar man att få grå starr). Det var också därför det var viktigt att hålla hakan mot bröstet och sitta och sova.
Den 7/9 var jag till USÖ på kontroll. Trycket var bra och näthinnan satt på plats. Jag fick en ny tid för återbesök den 21/9. Jag fick veta att det var ovanligt att "bara" ha hål på näthinnan utan att ha glaskroppsavlossning och att det endast drabbade kvinnor i min ålder. Man vet inte varför eller vad det beror på.
Idag har gasen sugits upp lite av ögat och jag ser ungefär en tredjedel av synfältet och mitt i synfältet har jag som en "våglinje" som guppar vid minsta huvudrörelse. Det gör att jag blir illamående. Jag blir typ åksjuk och det tar cirka 3 timmar per dag innan jag har vant mig någoitsånär. För övrigt är jag fumlig hela tiden. Jag häller bredvid, går emot möbler, mattor och fastnar i saker. Sååå irriterande. Det jag ser genom gasen är liksom uppförstorat men samtidigt "smutsigt". När jag tittar ned ser jag bara genom gasen. När jag tittar upp ser jag "våglinjen" och "smutsvattnet" samt en tredjedel av det vanliga synfältet.
Varje dag får jag droppa droppar i ögonen:pupillvidgande droppar två gånger per dag, kortison tre gånger per dag och bakteriedödande tre gånger per dag. Jag har inget ont i ögat och har inte haft det under hela tiden. De två första dagarna kände jag något som skavde lite vid vissa ögonrörelser och det var stygn som försvann av sig självt. Mitt öga var svullet i början och lite rött, men nu ser det nästan normalt ut. Jag lägger upp bilder längre fram :)

5 kommentarer:

  1. ursäkta, hade du symptom som att när du kollade på ett öga så kom de e n svart dimma o sedan kunnde man knappt se något?

    SvaraRadera
  2. Obehagligt. Jag får ingen hjälp alls!

    SvaraRadera
  3. Hej , fint att få läsa , jag har varit med om något liknande själv.. Helt plötsligt en dag kom det svarta skuggor runt ögat å ett svart regn av små svarta gruskorn typ .. Jag skrev till min hc men fick inget svar , gick förbi där då jag gick ner på stan .. Jag var ju tvungen att höra efter om det var något allvarligt.. Fick träffa en sjuksyster å vips en läkare å vips en till sen direkta order om att a direkt på sjukhuset å ögon jouren .. Dom kollade å jag fick dessa vidriga svidande dropparna å fick reda på att jag skulle opereras med laser så fort det gick ..
    Det blev min fredag som jag hade tänkt skulle bli något annat ... Svarta flammor är kvar än , vet inte om det ska vara så eller hur länge det ska vara så ..... Någon som vet ??

    SvaraRadera
  4. Hej! En tid efteråt hade jag som "svart skräp" som flöt runt i mitt öga. Det var bortbrända (av lasern) blodkärl, men det försvann som sagt var så småningom. Hoppas du slipper dina svarta flammor snart! Kram

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Jag fick ett slag mot ögonbrynet och efter en stund började att blixtra och flyga omkring soffläge.
    Åkte till akuten fick en allmänläkare som inte trodde det var så farligt.
    Efter ett par timmar kände jag att jag måste göra något mer åkte till ögon akuten där dom konstaterade hål på näthinnan.
    Dom körde på med laser med en gång.
    Jag fick komma tillbaks dagen därpå och då körde dom lite mer laser.
    Jag har fått återbesök 12 dagar efter första laser behandlingen
    Så om det händer er ta er till akuten direkt.

    SvaraRadera