torsdag 31 oktober 2013

Ansiktskräm för torr och känslig hud

Det är inte lätt att hitta bra ansiktskrämer till min torra och känsliga hud. Under flera månader har jag känt hur huden blir allt torrare och liksom skörare. Eksemen har dykt upp i nacken, bakom öronen, i öronen och på ögonlocken. Nu har jag hittat Weledas underbara ansiktskräm, som egentligen är en babykräm. Den kostade bara 65:- hos vår lokala hälsokostbutik. Förstå gången jag smorde in ansiktet, kände jag direkt hur skön den kändes. Glädjande nog, visade den sig vara fantastiskt bra! Min hud känns helt underbar, återfuktad, mjuk, smidig ja, jag vågar till och med skriva, att den känns yngre :)
Har du torr och känslig hud - prova den!

onsdag 30 oktober 2013

När händer det?

Alla  joggare/löpare jag känner älskar att springa. Det är så avkopplande, berättar dem. De har till och med använt ordet roligt. När jag beklagar mig och berättar hur jag får tvinga ut mig själv på mina korta, långsamma joggingturer, säger de uppmuntrande: det kommer! Motigt är det alltid efter ett längre uppehåll, säger de, men vänta bara, håll ut, uppmanar de mig.

Idag har jag träningsvärk i benen  och det känns extra motigt, för nu är jag inne på tredje joggveckan. Ska jag verkligen ha träningsvärk då? Trodde jag hade mer tränade ben, än jag har... Nåja, jag kommer att  fortsätta kämpa på med joggingen ÄVEN om jag ALDRIG upplever det lustfyllt, avkopplande eller enkelt. Jag vill ha bättre kondition helt enkelt.

Done!

Joggade 3,5 km under eftermiddagen. Gud så tungt det var! Men snitt tiden per km var två sekunder snabbare än förra veckan (6,14) trots att jag tog det här fotot och trots att jag svarade i telefon. Vad gör du frågade min kollega som ringde. Jag joggar, flåsade jag (undrar vad hon trodde jag gjorde...).  Jag har målat taket i sängkammaren (brände 250 kalorier enl pulsklockan). Känns skönt att ha hållit igång idag. Nu ska jag färga håret med Henna.

tisdag 29 oktober 2013

Vinterskor

Nu har jag fått hem mina nya vinterskor som jag beställde från Sportamore. Ett par Adidas i goretex och med kraftig sula. Helt perfekta när det är blött och slaskigt.

Dagens träning får bli yoga. Om jag ska kunna göra en snygg brygga,måste jag öva och åter öva! I morgon blir det ett joggingpass och på torsdag blir det boxning igen. Det blir bra!

söndag 27 oktober 2013

Snart november

Bara några få dagar kvar i oktober, sen blir det november, den tyngsta månaden, brukar jag uppleva. I december kommer så många julförberedelser: bak, julklappar, pynt, ja alla roliga förberedelser. November känns som en transportsträcka, en mörk sådan.
Mina mål för året var att kunna springa längre än 7 km/timme i medelhastighet. Det målet uppnådde jag kvickt. Mitt andra mål, att kunna göra en snygg brygga i yogan, är däremot inte uppnått ännu. Så nu får jag lägga in en högre växel och träna bryggor de här få veckorna som är kvar på året.
Annars är jag egentligen mest nöjd med att jag klarar 36 armhävningar på tå och skulle gärna ha som mål att klara en chins riktigt bra.

lördag 26 oktober 2013

Inre dialog

Jag hade bestämt mig för att ta en joggingtur under förmiddagen. När jag vaknade efter tio timmars ostörd sömn (underbart!) till ljudet av småregn, började jag tveka. En inre dialog mellan mitt bättre jag och sämre jag startade.

- Det kanske är dumt att jogga när jag fortfarande känner av benhinnorna, säger mitt sämre jag.
- Äsch, du kan prova att jogga i dina gamla Puma. Du vet ju att dina fötter och ben mår bäst när du byter skor ofta, säger mitt bättre jag.
- Men jag har ju inga rena träningstips!
- Nej, men du har mjukisbyxor du kan springa i. Sedan när har kläderna blivit så viktiga, att du bara kan motionera i viss klädsel? Du kan väl springa i strechjeans om så är! Vem eller vilka tror du ser dig i regnet?
- Det tar i lite mer nu i regnandet, är det inte bättre att vänta?
- Tänk dig vad skönt att springa med svalkande regndroppar! Stick nu!

Så jag stack iväg i mina klumpiga mjukisbrallor, gamla Pumaskor och med duggregnet som fuktade mitt hår. 2,4 km i kuperad terräng. Jag halkade fram på grenar och löv, kämpade mig uppför backar, trappor med andan i halsen. Inte en människa såg jag, trots att jag genade över en kyrkogård. Joggingturen var helt underbar. Jag kom hem rödkindad med lysande ögon. Fy fan vad bra att jag kom iväg! Tio minuter efter min dusch, duggade det inte längre, istället vräkte regnet ner. Snacka om att jag njöt över att ha gjort rätt val!

tisdag 22 oktober 2013

Skönt!

Arbetsdagen avklarad, slutade 19 idag. Skyndade mig hem, bytte om till springkläder och stack ut på den lilla rundan om 3,5 km. Det gick kanonbra och jag hade en medelhastighet på 9,98 km/tim. Den första km gick snabbast, den andra långsammast. Det är elva grader varmt ute och jag hade alldeles för mycket kläder på mig. Men det gick bra. Fast jag är ju hemskt mörkrädd (därför det gick snabbt antar jag...). 

måndag 21 oktober 2013

Typisk måndag

Det blev ingen skitdag, utan en typisk måndag, med tidspress, möten och oväntade inslag. Ibland funderar jag på hur länge till jag kommer att orka jobba i det här tempot. Idag hade jag flera yrselattacker. Eftersom jag inte har haft några yrselattacker under helgen, tror jag de är kopplade till stress, snarare än övergångsbesvär. Just nu har jag inga vallningar och det är jag överlycklig för. Däremot har jag ömma bröst (alltid är det något!). Känns typ som jag ska amma. Tur det finns bra bh:ar, som håller dem på plats!
Inte blev det någon träning idag heller. Träningsvärken i benen har inte gett med sig. Ärligt talat är jag extra försiktig efter lördagens träningspass, då jag "brände ut mig" lite. Vill inte uppleva det igen. Kanske är jag onödigt försiktig, men hellre det!

söndag 20 oktober 2013

Hur jag använder värmepistol

Värmepistol är en bra uppfinning, tycker jag. Visserligen klarar jag bara att arbeta med ett litet område i taget, men det är ok, eftersom den är så effektiv. Jag slår på högsta värmen, sätter på ett speciellt munstycke (se bilden) som styr värmen till en "smal strimma". Munstycket håller jag nära det område jag vill skrapa, och håller det där tills färgen bubblar, då lägger jag ifrån mig pistolen och tar tag i skrapan (en med knopp på, så jag kan hålla den likt en hyvel med båda händerna). Det knixiga är områden som fönsterfoder med allmogeprofiler (som spår). Det tar lite tid att få dem trärena...

lördag 19 oktober 2013

När orken tryter

Vaknade vid åtta och gjorde mig en rejäl frukost med ägg, bacon och knäckebröd. Strax före tio gick jag till gymmet för att vara med på ett TRX-pass. Två instruktörer turades om att ge instruktioner hela passet. Det blev intensivt med bara fyra snabba/korta vätskepauser. Efter halva passet märkte jag att min ork egentligen var på upphällningen. Jag flåsade, skakade men envis som jag är gjorde jag varenda övning så bra jag kunde. Två övningar på slutet fick jag korta av (höll ut i 30 sekunder istället för 45). Under stretchen trodde jag att jag skulle kräkas eller svimma. När jag gick hem skakade benen och jag kände mig tjutfärdig och inte ett dugg "endorfinig".
Kanske åt jag för dåligt med kolhydrater till frukost? Kanske satt gårdagens joggingtur kvar för mycket i kroppen? Kanske är inte morgonträning min grej helt enkelt? Alla är ju olika. Jag vet att jag tidigare har märkt att jag känt mig "klenare" på morgonträningar, än eftermiddag, kväll. Kanske håller jag på att bli sjuk?
Det värsta är att hela dagen blir "drabbad" efter en sådan här ansträngning. Jag orkar ingenting resten av dagen. Får huvudvärk, vill bara äta och sova. Jag har ätit och druckit rejält hela dagen och nu ska jag ta en tupplur. Jag har kämpat (det var verkligen motigt idag) med värmepistolen och skrapat hela eftermiddagen. Ikväll är vi bortbjudna på mat. Det blir trevligt, bara kroppen återhämtar sig!  Imorgon blir det på sin höjd en promenad för mig...

fredag 18 oktober 2013

Längre joggingrunda

Vid tretiden packade jag ihop för dagen, skyndade mig hem och bytte om till träningskläder. Jag hade som mål att springa fem kilometer. I början gick det segt. Jag kände mig tungandad, samtidigt som det var svårt att hålla nere hastigheten. Eftersom jag ville vara säker på att orka, måste jag hålla ner hastigheten (inte för att den är något att skryta med). Så jag segade mig fram. Efter uppskattningsvis två km lossnade det plötsligt och benen trummade på och andningen gick lätt. Jag kunde tänka på annat, njuta av att jogga utan ansträngning. Resten av rundan gick som hejsan och när jag kom hem upptäckte jag att jag joggat 5,9 km på 42 minuter. Det är jag jättenöjd med =)

tisdag 15 oktober 2013

Träningsvärk

Otroligt att jag har en sådan träningsvärk i benen efter joggningen! Jag som inbillat mig att jag är benstark. Vad baserade jag det på? Jo, alla Trx-övningar som har gått så bra. Nu inser jag att jag använder helt andra muskler när jag joggar. Kanske är det ungefär samma muskler som används vid Trx:ns fallskärmshopp? Det är den benövning jag har allra svårast för.

När man vill bli en löpare (min dröm är att klara en mil, men jag siktar på 5 km först) är det viktigt att styrketräna mage, rygg, rumpa och höftböjaren. Ikväll ska jag försöka hinna med att få till lite träning av just dem delarna.

Done!

Gud vad nöjd jag är! Joggade 3,5 km på 23 minuter och det kändes helt okej den här gången. Visserligen var rutten flackare än söndagens tur, men jag är i alla fall lättad över att jag tyckte det gick bättre idag. Med bättre menar jag att det inte skrek av smärta i bröstet och att jag inte kände för att tvärstanna varannan meter... Kanske är det så att min kropp presterar bättre eftermiddag och kväll, än om mornarna? Eller så var det en tillfällig lätthetskänsla (hemska tanke).

måndag 14 oktober 2013

Dags för att satsa!

Nu har jag bestämt mig! Jag ska satsa på bättre kondition genom att jogga. Jag har hittat ett förslag på nätet hur jag ska smyga igång. Eftersom jag joggade i söndags, är det läge för en ny tur idag. Tisdagar är egentligen min mest hektiska dag och den dag jag ofta blir sen hem. Kvällens joggingtur kommer således bli en utmaning. Säkert kommer jag hem med känslan av trötthet, hunger och ett stort motstånd till att just jogga. Regnar det, blåser kraftigt eller är kyligt ute, kommer jag se det som bevis för att det är olämpligt att jogga.

Därför lovar jag redan nu, att jag ska jogga ikväll. Även om jag bara blir ute i 15 minuter!

söndag 13 oktober 2013

Fönsterrenovering

Arbetet i blivande sängkammaren fortskrider långsamt, långsamt. I två timmar använde jag värmepistol och skrapa för glatta livet. Nu är jag supertrött i armar och axlar. Det får bli lite soffmys med boken nu :)
Här syns det hur rött mitt hår blir i ett visst ljus. Här är jag precis nyduschad, nyfönad i håret och utan makeup.
Det tar tid att skrapa bort all färg, men jag hoppas skrapa bort det sista nästa helg.

Joggat

Det blev en joggingtur under förmiddagen. Vi tog det spår som är kuperat om 2,6 km. Min kollega är en vän löpare som kan springa snabbt och samtidigt prata utan att flåsa. Hela rundan var HEMSK för mig. Det brände i bröstet nästan omgående och efter halva sträckan kände jag mig kraftlös, sådär man kan känna när man inte har ätit ordentligt (fast det hade jag ju gjort). Aldrig i livet att jag erkände hur kämpigt det var för mig, utan jag flåsade på. Himla skönt när det var avklarat!

lördag 12 oktober 2013

Hemmapass

Här tränas armhävningar

Det är bra att fotografera sig själv ibland, för att se att tekniken är rätt

Tränar sidan av mage, kul min jag gör :)

Det gäller att böja sig långsamt åt sidan och dra upp sig explosivt

Plankan

Den här övningen tar bra på magmusklerna...


Upp med rumpan!


I blrjan avskydde jag alla magövningar, nu är de mina favoriter

onsdag 9 oktober 2013

Yrsel - ett övergångsbesvär...

Under några dagar har jag kännt yrsel. Först tänkte jag att det berodde på stress, men nu har jag läst att det kan vara ett övergångsbesvär. Värmevallningarna har blivit lite värre dagtid de senaste dagarna. Värre på så vis att svetten bryter fram mer och jag måste säga att jag avskyr att inte ha kontroll över min kropp! Yrseln som kommer och går gör mig inte muntrare... Jag är hjärtligt less på övergångsåldern. Just nu har jag svårt att se det positiva med den.

måndag 7 oktober 2013

Morgonpromenad

Idag går jag till och från jobbet. Förhoppningsvis bidrar promenaderna till minskad stress. Igår körde jag en avslappningsövning tre gånger. Alla tre gångerna somnade jag, så nog var jag avslappnad :)

söndag 6 oktober 2013

Fortsätt renovering

Idag har axlar och armar fått sig en omgång när jag grundmålade taket i blivande sängkammaren med spärrfärg. Färgen ska göra att kvistar inte tränger igenom. Färgen luktade inget vidare, men det är ju bara att vädra.

Att hantera värmevallningar

När vi var på semester, hade jag mindre värmevallningar, än nu. Just nu har jag bedrövligt många per dygn. Det ser ut som jag rodnar och så översköljs jag av värme. Under nätterna vaknar jag varenda gång det sker.
Jag är helt övertygad om att det är stressen som bidrar till att de har ökat. Därför tänker jag börja med regelbundna avslappningsövningar. Jag har en cd med en rad avslappningsövningar. En gång per vardag tänker jag köra en av övningarna och två gånger per helgdag.
Det bästa är ju om jobbstressen kan minska, vilket alltid är svårt, då tidspress är oundviklig. Men jag kan ju försöka att vara lite mer "här och nu" och blicka mindre framåt. När jag tittar framåt stressar jag lätt upp mig, om jag tror att jag kommer hamna i tidspress. Fokus på här och nu, ger ett större lugn i stunden, tror jag.
På fritiden ska jag vara mer lyhörd för den egna kroppen och sikta på att göra roliga, avkopplande aktiviteter och färre "måsten".

fredag 4 oktober 2013

Att delta till hundra procent

Det är inte min sak och jag borde inte bry mig. Men jag tycker det är konstigt när folk tränar, utan att gå in för det. Tjejer och killar som står där oberörda, osvettiga och som inte tar i. Vad är vitsen då, undrar jag? De kan ju aldrig bli bättre, när de inte tar i. Det är inte snyggt att ta i, att svettas, grimasera och grymta, men vem bryr sig!  Inte jag i alla fall! Jag vill bli starkare, uthålligare och snabbare, samtidigt som jag vill känna att jag har gjort mitt bästa.

torsdag 3 oktober 2013

Sol på näsan

Så skönt att gå hem från jobbet i solsken. Det innebär att jag slutade i tid idag. Just nu ligger jag i fas med allt på jobbet, så mitt humör är på topp. Tänk att det här så stor betydelse för mig och mitt mående. När jag ligger efter med arbetet känner jag mig missnöjd, pressad och irriterad. Mitt tålamod blir så dåligt och jag blir snäsig och tenderar att fatta snabba (fort och fel) beslut.

När jag är i fas är jag sprudlande glad, har oändligt tålamod (känns det som) och kan kosta på mig att verkligen vända och vrida på problem innan beslut.

Nu är det bara att hoppas jag kan bibehålla kontrollen över mina arbetsuppgifter...

onsdag 2 oktober 2013

Dagens träning

Efter jobbet åkte jag direkt till Katta. Hon bjöd på mat och därefter tog vi en promenad. Kylan bet i kinderna och jag fick till och med lite ont i öronen. Typiskt att jag inte blev drabbad av en värmevallning då, det hade ju suttit fint annars :)
Mina ben gråter idag av all träningsvärk efter gårdagens TRX- pass. Jag blev faktiskt förvånad, eftersom det kändes så bra under passet. Trodde inte jag var så ringrostig. Fast det är klart, det var nog exakt två veckor sedan jag körde ben rejält, så det kanske inte är så konstigt.

tisdag 1 oktober 2013

TRX-pass

Gick på ett sent kvällspass som började 20:00. På vägen till gymmet gäspade jag oräkneliga gånger. Hur ska det här gå, tänkte jag. Konstigt nog kändes det inte motigt att gå iväg och kroppen svek inte, trots många tuffa övningar. Väl ute i höstkvällen på väg hem började jag gäspa igen...
Efter duschen fick jag rygg- och ansiktsmassage av äldsta dottern. Det är kärlek det <3