tisdag 30 december 2014

Årets sista förkylning

Efter trx-passet igår, började jag snörvla. Typiskt! Idag känner jag mig matt, samtidigt som träningsvärken ökar för var timme som går. Tur att jag tränade rejält igår, ifall jag blir rejält förkyld.

En liten promenad har jag i alla fall orkat med idag. Det blev en långsam tur på stigar och spångar intill vattenbrynet. Vattnet var inte fryser här. Luften var underbar, bara -1° och mystiskt dimmigt. Är så sugen på att springa, men hoppas det milda vädret håller i sig i ett par dagar till och att jag blir piggare!

Klockan hann bli två, innan jag fick i mig lunch. Det var så nära, att jag smockade i mig massor av onödiga saker, istället för mat. Jag sneglade på Paradisasken, föreställde mig smaken av kanel- och lussebulle. Men jag bet ihop och kokade ris och till köttgrytan jag hade. Så skönt att jag åt mat istället!

måndag 29 december 2014

Ansiktskräm för torr och känslig hud

Jag fick en fantastisk ansiktskräm i julklapp. Den är fantastisk, eftersom den passar min mycket torra och känsliga hud. Större delen av mitt vuxna liv har jag haft röda partier i ansiktet. Ett tag var jag övertygad om att jag hade Rosacea, en hudsjukdom, där huden blir röd och man får små varfyllda blåsor. Eftersom jag alltid har haft eksem, har jag använt mycket kortisonkrämer, även i ansiktet. Det dämpade det röda och höll de varfyllda blåsorna i schack. Jag vet att man inte ska använda kortison i ansiktet, men jag gjorde det ändå. Som en följd av det blev jag ännu torrare i huden och blödde lätt i ansiktet. Om jag rev mig av misstag i ansiktet, kunde det ta evigheter, innan det slutade blöda. Ibland fick jag blödningar i huden, trx efter att jag gått emot något.
Men så kom jag in i övergångsåldern och helt plötsligt bleknade huden (måste ju haft hormonella orsaker). De vidgade, ytliga blodkärlen, drogs samman (vilket aldrig skulle ske enligt hudterapeuten) och de varfyllda blåsorna försvann. Kvar var bara torrheten. Ibland känns det verkligen som om jag håller på att "torka ihop".
Jag har tidigare tipsat om en kräm från Wileda, som egentligen är en babyprodukt (Calendula heter krämen). Den tyckte jag var bra och den innehåller ringblommor, vilket ska verka dämpande på röd hud. Krämen jag fick i julklapp är en ansiktskräm från Maria Åkerberg. Den innehåller också ringblommor. Den går in snabbt i huden, trots att den är lite fetare. Jag har använt den endast i fem dagar, men känner och ser redan förbättringar i min hud. Den är mindre torr och ser "mer harmonisk ut". Ja, det låter knäppt, att hud skulle vara harmonisk, men så är det i alla fall.
Min rengöringskräm och ansiktsvatten från märket Decléor, tål däremot inte min hud. Sådant man aldrig kan veta innan. Lustigt ändå att en hudterapeut, har rekommenderat det märket.

Vintertur

Tio grader minus ute och jag var tveksam till att ge mig ut. Men jag grävde fram både det ena och andra ur garderoben och gav mig iväg iklädd tre par byxor, tre par tröjor (en i merinoull ), strumpor, sockor och en fuskkrage.

Jag frös inte en enda sekund och jag fick ihop 3,7 km i långsamt  tempo. Måste spara lite på benen, eftersom jag även ska träna TRX  på gymmet ikväll. Benen ja, de kändes bra, men lite krampkänning  i vaderna. Det var längesedan jag sprang i Nikeskorna, men det verkar som om benhinnorna fixade skobytet. Visserligen blev det en kort tur, men ändå. Jag glädjer mig varje gång benhinnorna är på min sida.

söndag 28 december 2014

Vinterpromenad

Dagens träning blev en timmes promenad i det vackra, frostiga landskapet vi har nu. Kallt var det, speciellt om ansiktet. Men det var bara att knata på. Såg en man som träningscyklade, kan bara ana hur kyligt det måste ha varit.

Kvaliteten på sömnen

Om det är något jag verkligen har förstått, är det sömnens betydelse för måendet. Sedan 2010, har jag haft vallningar. I början kom de sällan, var närmast diskreta och kom aldrig om nätterna. Ja, sen har de eskalerat till att bli synnerligen märkbara och numera infinner de sig mest om nätterna. Kanske lider jag mer av dem nattetid, än dagtid, då det är svårare att reglera klädseln (läs täcket) nattetid.
Nåväl, med min julklapp: aktivitetsarmbandet, får jag större möjlighet att få bekräftelse på god respektive dålig sömn. Igår kväll lyckades jag äntligen ge det rätta kommandot, så jag fick en dokumentation av sömnkvaliteten. Det här med teknik är inte alltid lätt...
Jag vaknade av mig själv och tyckte jag hade en bra natt. Armbandet visar att jag hade 5 timmar djupsömn och 3 timmar ytlig sömn. I djupsömnen ingår  "stabil sömn" och "djupsömn". Under den stabila sömnen tillbringar man ungefär 50 % av den totala sömntiden.  Djupsömnen är det stadium då vi sover hårt, är svårväckta och snarkar. Cirka 15-20 % av vår sovtid, består av djupsömn.
I den ytliga sömnen ingår säkert insomnande och uppvaknande (då man rör sig mer) samt drömsömnen (REM- sömn).
Nu kan jag jämföra nattens data med andra nätter (jag är nyfiken på hur de dåliga nätterna kommer se ut). Helt klart är i alla fall, att jag behöver många timmars sömn. När jag har flera dåliga nätter, blir jag mer stressad, förstorar problem tills de är gigantiska och jag blir labil i humöret.
Jag läste om sömn och sömnproblem på "Hälsosidorna"  (det är där jag hämtat information) hur många faktorer i vår kropp som blir påverkade av sömnbrist. Dålig nattsömn kan till exempel påverka produktionen av insulin. Det blev en väckarklocka för mig, som ofta kompenserar trötthet med något sött (läs en hel del sött). Inte för att jag vill försvara mig, men det kan vara en förklaring till att jag har lättare att avstå från sött, under semestern. Jag förstår nu vilken negativ karusell det ibland blir för mig med dålig sömn, sockerprodukter som i sin tur ger mer vallningar och sämre sömn.
Med rätt kost minskar vallningarna och min sömn blir bättre, vilket leder till mindre sötintag. När jag är ledig, kan jag bättre kompensera dålig sömn och kan därför lättare avstå från socker. Nu hoppas jag klara att komma in i en god cirkel de här sista semesterdagarna!

lördag 27 december 2014

Julfirande

Vi har haft en lugn och skön jul. Mycket familjemys med gemensamma måltider. Svärsonen från USA firade sin första jul i Sverige. Han charmade oss all med sitt öppna och vänliga sätt. Bra val där, Sara!

Jag fick så många julklappar att jag hade ångest på julaftons kväll. Bland annat fick jag ursnygga träningstights, träningslinnen, pannlampa, mobilhållare, aktivitetsarmband, porslin, halsduk, bikini, ansiktskräm, klänning, armbandsur, hushållsvåg, filter till kameran, blomma och en tvättkorg. Inte konstigt att jag hade ångest!

Det har blivit mycket mat och godis, vilket väl är typiskt för julfirande. Men nu blir det andra bullar!  Jag känner själv att jag inte mår bra av allt socker, därför ska jag välja bättre produkter, som jag mår bra av.
Två promenader har jag hunnit med under julen och det var helt underbart! Solen sken och kylan bet i kinderna. Nu ska jag komma igång med träningen. Under kommande vecka ska jag träna något varje dag, för att komma igång.

tisdag 23 december 2014

Äntligen

Dan före dan och mitt i städning och matlagning fick jag in ett kort springpass.  Humöret  blev genast otroligt mycket bättre. Jag bara älskar den effekten.  Innan jag tog mig ut pratade jag högt med mig själv, för att peppa mig själv. En kort tur hinner jag med, en halvtimme hit eller dit spelar ju ingen roll. Det tog inte längre och trögt var bara förnamnet,  vaderna krampade och jag tyckte jag flåsade värre än värst. Men känslan efteråt och humörhöjningen är värt allt!

måndag 22 december 2014

Julshopping

Idag handlade jag julmat och de sista klapparna. Granen är klädd, skinkan i ugnen och vi har varit på fika hos Kinna och Tony.

Nu är jag trött. Idag hade jag kunnat springa, men jag åt lunch så sent att jag var dränerad på energi. Imorgon ska jag verkligen försöka prioritera mig själv och ta mig ut på en tur.

Bilderna är från gårdagens bak av bullar och gifflar. De jäste rejält och blev gigantiska, särskilt gifflarna. De liknar mest limpor... Ja, ja goda är de i alla fall, påstår Steffie och min man. Alltid något.

Gud vad jag känner mig förslappad av träningsbrist! Nya tag imorgon! Absolut! Bättre en pytterunda, än ingen alls!

söndag 21 december 2014

Från och med nu vänder det!

Vintersolståndet idag, så himla skönt att det från och med nu vänder och blir ljusare! Ja, tiden går snabbt och nu är det 58 dagar kvar tills Sofie och jag åker till Fuerteventura. Det ska bli så skönt att få solljus! Jag längtar!

Idag trodde jag att jag skulle kunna ta mig ut på en springtur, men när vi körde flytt åt Steffanie, kände jag av vänster benhinna. Trist! Istället har jag börjat julpynta. Konstigt nog känner jag mig sliten, men jag är övertygad om att bristen på motion påverkar mig negativt! Igår var min syster och hennes man här och vi drack glögg, åt ost, kex, pepparkakor, knäck, kola, choklad, smågodis och you name it. Sen kom vallningen som ett brev på posten, hela natten. Att jag aldrig lär mig! Allt socker är inte värt besväret jag får om nätterna. Min systers man berättad att han hade sett ett tv-program om övergångsåldern och där sa dem att det var ovanligt att ha besvär under flera år. Typiskt att jag tillhör den kategorin. 

Bilderna är från Vingresors hemsida. 




fredag 19 december 2014

Före- och efterbilder

Idag skulle jag till frisören. Vaknade i god tid, åt en lång frukost, dödade runt och vips var klockan mycket. Jag kastade på mig kläderna och sprang till bilen. Sofie skulle ha skjuts också. När jag släppt av henne, parkerat bilen började jag fundera på vad jag egentligen tog på mig. Jag gick de få stegen till salongen med en liten lätt obehagskänsla. Gick in och hängde av mig jackan och kollade på min tröja. Japp, den var helt ok, förutom att den var ut och in. Herregud! Det var bara att strippa och vända rätt den igen. Min frisör fick sig ett gott skratt i alla fall.

Min gulliga frisör klippte upp håret på mig rejält. Äntligen blev det lite mindre häng och mer frisyr. På äldre dagar har mitt hår fått lite självfall, vilket jag är mycket glad över, efter 45 år med spikrakt hår. En fördel med övergångsåldern i alla fall...

Jag fick även ögonbrynen plockade och plötsligt upptäckte jag att jag har bågformade ögonbryn och inte bara "två tjocka korvar". Jag blev så nöjd, att jag hade svårt att slita blicken från dem i spegeln.

torsdag 18 december 2014

När allt bara går fel

Vaknade halv sju och njöt av att kunna ligga kvar i sängen och läsa till åtta. Efter frukost åkte jag till Steffies lägenhet för att måla lite i hennes vardagsrum. Men färgen tig slut och jag åkte hem och strök de nya julgardinerna jag köpt. Jag gladdes åt att de var lättstrukna. När jag hängde den första gardinen, upptäckte jag att de var en decimeter för korta. Det är bara jag som lyckas köpa för korta gardiner, så dumt!  Ridå ner!

Tackade mig själv, för att jag inte hade slängt de gamla julgardinerna. Strök den ena panelen och hängde upp den. Vad jag inte tänkt på vår att jag har bytt till vita stänger, medan upphängaren är i svart smide. Behöver jag beskriva hur fel det såg ut?! Ridå ner igen!

Strök ett par andra panellängder med hank-upphängning. Svetten lackade om mig, julmusik i bakgrunden och jag sammanbiten. Gardinerna ser lite sängkammaraktiga ut, men jag orkar inte ens bry mig.

Resten av dagen kämpade jag med städning. Kämpade, eftersom jag hade världens huvudvärk. Till slut satte jag mig apatiskt i tv-fåtöljen och somnade. Känner mig lite nedstämd. Imorgon hoppas jag att jag mår bättre och har lite flyt...